Αποκαλύψεις των Θεοφανίων του 2025

2025-01-16

Με τα Θεοφάνεια έκλεισε και εφέτος ο κύκλος των εορτών της περιόδου των Χριστουγέννων. Η ανάμνηση της ημέρα που ο Χριστός βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Την προηγούμενη ημέρα ήμουν εκτός Αθηνών. Το βράδυ κοίταξα τον έναστρο ουρανό της Αιγείρας και είδα καθαρά εκείνη τη γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από δισεκατομμύρια άστρα, δηλαδή τον Γαλαξία μας. Η λέξη «Γαλαξίας» προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει «άξονας από γάλα». Ο «Ιορδάνης ποταμός» που λέμε συχνά στην Κύπρο αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Τον είδα και τον θαύμασα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα άστρα, αλλά δεν έκανα κάποιο ιδιαίτερο συσχετισμό με το γεγονός της θείας βάπτισης. Γιατί όμως το «ποτάμι του γάλακτος» των αρχαίων έγινε ο «ποταμός Ιορδάνης» των χριστιανών Ελλήνων;

Η Μυθολογία λέει ότι ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από το χυμένο γάλα της Ήρας που έλουσε τον ουρανό όταν η θεά έδιωξε από το στήθος της τον Ηρακλή καθώς κατά τον θηλασμό της δάγκωσε τη θηλή και εκείνη πόνεσε. Και το γάλα που χύθηκε έφτιαξε τον Γαλαξία. Η Ήρα ήταν η θεά της Ψυχής. Έτσι, ο Γαλαξίας μας είναι ο άξονας που διέπει το σύμπαν και που δίνει ζωή και παρηγοριά αθανασίας στις ψυχές των θνητών.

Οι δοξασίες αυτές ήταν πολύ διαδεδομένες στον αρχαίο κόσμο. Στον Τίμαιο του ο Πλάτωνας μας αναφέρει ότι υπάρχει ένα άστρο για κάθε ψυχή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη. Κάποια στιγμή μάλιστα η ψυχή θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον ουρανό για να καταδυθεί στη γη προκειμένου να καταλάβει ένα σώμα ώστε να μπορέσει να ζήσει σύμφωνα με τις εσωτερικές της ποιότητες.

Το γάλα είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τον άνθρωπο όλων των πολιτισμών αλλά κυρίως για τους πολιτισμούς που άνθισαν γύρω από τη λεκάνη της ανατολικής μεσογείου. Συμβολίζει ασφαλώς τη ζωή και την αφθονία αφού είναι το μέσο επιβίωσης των νεογνών. Ο Δίας έπινε γάλα από την Αμάλθεια και οι κτήτορες της Ρώμης βύζαξαν από μια λύκαινα. Συμβολίζει επίσης την αναγέννηση μετά τον θάνατο γι' αυτό και γίνονταν προσφορές γάλακτος κατά τις ταφές και υπάρχουν πολλές μυθολογικές παραδόσεις για την μετά θάνατον αξία του γάλακτος όσον αφορά την καλή τύχη της ψυχής του νεκρού. Για παράδειγμα στην Αίγυπτο υπάρχουν παραστάσεις κατά τις οποίες ο νεκρός θηλάζει από τους μαστούς της Ίσιδας.

Μια μητέρα για να εξασφαλίσει το γάλα των παιδιών της μπορεί συχνά να καταφύγει σε ακραίες πράξεις. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τα ίδια τα παιδιά. Και αυτό είναι κοινό σε όλο το βασίλειο των θηλαστικών και όχι μόνο στον άνθρωπο.

Για παράδειγμα, η λύκαινα τρώει το πιο αδύναμο μικρό για να κατεβάσει γάλα προκειμένου να ζήσουν τα υπόλοιπα ενώ ταυτόχρονα τα μικρά ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για μια καλύτερη θέση στη θηλή.

Το 2022 προκάλεσε αίσθηση η φωτογραφία που απαθανάτισε το μικρό μιας μαϊμούς που μένει γαντζωμένο στο νεκρό σώμα της μητέρας του ενώ το κεφάλι της μητέρας κείται μέσα στα σαγόνια μιας λεοπάρδαλης.

Μα και στον άνθρωπο, τα παραδείγματα είναι εξίσου συγκλονιστικά. Ποιος ξέχασε τη νεαρή κοσοβάρα που θηλάζει το βρέφος της εν κινήσει χαράσσοντας δρόμο προκειμένου να ξεφύγει από τη λαίλαπα του πολέμου της Σερβίας; Ποιος δεν δάκρυσε από τη μάνα πρότυπο της Αρμενίας, την Εμα Αγκοπιάν, που παγιδευμένη στα ερείπια του σεισμού του 1988, ακρωτηρίαζε τα μέλη της για να ταΐσει το νεογέννητό της αφού η ίδια δεν είχε πια γάλα για να το θηλάσει; Τί να πει κανείς για το παιδάκι της Αφρικής που ξάπλωσε πάνω στο νεκρό σώμα της μάνας του και θήλαζε το άψυχο σώμα; Τέλος, ποιος δεν συγκινείται από την ιστορία του θείου βρέφους που γεννιέται δίπλα στα γαλακτοφόρα ζώα μέσα στο σπήλαιο;

Οι πνευματικοί άνθρωποι επιδιώκουν να θηλάσουν από την Αλήθεια, δηλαδή από την πηγή της ανόθευτης συνείδησης, ώστε το πνευματικό της γάλα να δημιουργήσει μέσα τους μια νέα αναγέννηση. Έναν εσωτερικό έναστρο κόσμο και έναν ποταμό με ύδατα ανώτερης ποιότητας.

Ο έναστρος ουρανός διεσώθη στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων ως ο τόπος κατοικίας των ψυχών. Ο συμβολισμός αρχίζει μέσα από το πέρασμα του Γαλαξία από το γάλα της Ήρας των αρχαίων και καταλήγει στον Ιορδάνη ποταμό των σύγχρονων Ελλήνων. Στο γάλα της Ήρας έγινε η πρώτη συνειδητοποίηση της πάσχουσας ψυχής του ανθρώπου. Στον Ιορδάνη ξεκίνησε το πιο απίστευτο ταξίδι της Ιστορίας. Η βάπτιση του Χριστού και όλη η μετέπειτα πορεία Αυτού που ήρθε για να σώσει τις ψυχές μας από τη σκοτία του θανάτου. 

© 2023 Μιχάλης Μελετίου, διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε